Biszkopt – sposób 2
100 g zawiera: 257 kcal; 5,3 g białka; 2,9 g tłuszczu; 87,6 mg cholesterolu; 0,6 g błonnika
• 6 jaj
• 1 i 1/5 szklanki cukru
• 1 i 1/5 szklanki mąki
• 2 łyżki octu lub soku z cytryny
• 4 łyżki zimnej wody
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do tortownicy
• 1 i 1/5 szklanki cukru
• 1 i 1/5 szklanki mąki
• 2 łyżki octu lub soku z cytryny
• 4 łyżki zimnej wody
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do tortownicy
Rozgrzać piekarnik do 180°C (bez nawiewu!). Jaja ubić z cukrem, wodą i octem na pulchną białą masę. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszać (łyżką, nie mikserem!). Dalej postępować jak w sposobie 1, z tym że piec cały czas w temperaturze 180°C. Można piec w prodiżu. Zastosowanie, jak w sposobie 1.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017