Ciasto czekoladowo-orzechowe
12 porcji po: 340 kcal; 4,1 g białka; 18,9 g tłuszczu; 91,2 mg cholesterolu, 1 g błonnika
• po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
• 20 dag masła
• 30 dag cukru pudru
• 4 jaja
• 2 łyżki kakao
• 10 dag zmielonych orzechów lub migdałów
• 5 dag rodzynek
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier puder do posypania
• szczypta soli
• 20 dag masła
• 30 dag cukru pudru
• 4 jaja
• 2 łyżki kakao
• 10 dag zmielonych orzechów lub migdałów
• 5 dag rodzynek
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier puder do posypania
• szczypta soli
Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka w wysokim naczyniu wstawić do lodówki. Ucierać kolejno mikserem: masło z żółtkami i cukrem pudrem, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, orzechy. Utartą masę połączyć (trzepaczką rózgową, nie mikserem) z dobrze ubitą pianą ze schłodzonych białek ze szczyptą soli oraz ze sparzonymi, odsączonymi i oprószonymi mąką rodzynkami.
Natłuścić tortownicę o średnicy 26–28 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wystudzić, posypać przez sitko cukrem pudrem.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017