Mazurek cygański

16 porcji po: 250 kcal; 2,4 g białka; 12,3 g tłuszczu; 46,9 mg cholesterolu, 1,4 g błonnika
Ciasto:
• 35 dag mąki
• 25 dag masła
• żółtko
• 5 dag cukru pudru
• 5 łyżek bardzo zimnej wody
• cukier waniliowy
• szczypta soli
Nadzienie:
• duże kwaśne jabłko
• 10 dag kandyzowanego agrestu
• 10 dag kandyzowanych wiśni
• 10 dag suszonych kandyzowanych gruszek
• 10 dag rodzynek
• 1/2 szklanki cukru
• 1/4 szklanki wody
Mąkę posiekać z zimnym masłem na kruszonkę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtko oraz szczyptę soli, jeszcze raz posiekać, wlać wodę i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godz. Po tym czasie przygotowanym ciastem wylepić dno i boki formy do tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C na złoty kolor, wystudzić.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na nieduże kawałki i rozgotować z 2 łyżkami wody na mus. Wrzucić wiśnie, agrest i pokrojone w kostkę gruszki oraz wcześniej sparzone i osuszone rodzynki, smażyć 10 minut, mieszając. Masą owocową wypełnić wystudzony spód. Cukier z wodą gotować do momentu, aż za wyjętą z syropu łyżką pojawi się nitka syropu. Szklistą warstwę syropu wylać na wierzch ciasta
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017