Keks na białkach
16 porcji po: 180 kcal; 4,4 g białka; 11,1 g tłuszczu; 14 mg cholesterolu; 1,7 g błonnika
• szklanka białek
• 10 dag masła
• niepełna szklanka mąki (15 dag)
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 25–30 dag drobno pokrojonych bakalii łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 10 dag masła
• niepełna szklanka mąki (15 dag)
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 25–30 dag drobno pokrojonych bakalii łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Masło rozpuścić. Ubić pianę z białek, dodając stopniowo cukier puder, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciepłe masło i bakalie, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą keksowej, wąskiej foremki i piec w 180°C ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017