Tort bezowo-kawowy mrożony
16 porcji po: 162 kcal; 1,6 g białka; 10,4 g tłuszczu; 29,8 mg cholesterolu; 0,1 g błonnika
• bezy z 3-4 białek według przepisu na bezy
Krem czekoladowo-kawowy:
• 500 ml śmietanki kremówki
• 2 czubate łyżki cukru
• tabliczka gorzkiej czekolady
• łyżka miałkiej, suchej kawy rozpuszczalnej (lub do smaku)
• 500 ml śmietanki kremówki
• 2 czubate łyżki cukru
• tabliczka gorzkiej czekolady
• łyżka miałkiej, suchej kawy rozpuszczalnej (lub do smaku)
Czekoladę połamać, rozpuścić w śmietance (nie gotować!), podgrzewając na małym ogniu. Wystudzić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ubić śmietankę z cukrem, dodać kawę do smaku (krem powinien być wytrawny!).
W tortownicy o średnicy ok. 26 cm ułożyć na dnie warstwę bezów. Rozsmarować na nich połowę kremu czekoladowo-kawowego. Czynności powtórzyć. Na wierzchu ułożyć bezy. Wstawić tort na 4 godz. do zamrażalnika. Wyjąć 30 minut przed podaniem.
Nie polecam robienia tego toru bez mrożenia, gdyż bezy pod wpływem wody zawartej w śmietance się rozpływają. Do bez nadaje się tylko krem maślany z jajami ubitymi na parze, inne są nietrwałe.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017