Tort śmietankowy mamy Zdziśka

12 porcji po: 339 kcal; 3,9 g białka; 20,6 g tłuszczu; 76,6 mg cholesterolu, 0,7 g błonnika
Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• szklanka cukru pudru
• szklanka gęstej kwaśnej śmietany (18-proc.)
• jajo
• płaska łyżeczka sody
Do przełożenia:
• 2 szklanki śmietanki kremówki 30-proc.
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 opakowania śmietan-fiksu
• kieliszek rumu (25 ml)
Do dekoracji tortu:
• polewa czekoladowa lub cukier puder i kwiaty (bratki, stokrotki, fiołki, nasturcje to kwiaty jadalne)
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Gdyby kleiło się do rąk dognieść jeszcze trochę mąki. Schłodzić przez 1 godz. w lodówce. Podzielić je na 8 części, kolejno rozwałkowywać na wielkość dna dużej tortownicy (za każdym razem posmarowanej masłem) i piec na kolor złoty cienkie placki w piekarniku nagrzanym do 190°C (po kilka minut). Zdejmować ostrożnie z blachy i układać do wystygnięcia.
Krem z bitej śmietanki wykonać według przepisu na krem z bitej śmietany. Wymieszać z rumem. Przekładać zimne placki tym kremem układając je w stosik. Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem i udekorować kwiatami.
Najlepiej przekładać tort na krótko przed podaniem
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017