Torcik na biszkoptach z ajerkoniakiem (bez pieczenia)
12 porcji po: 189 kcal; 2,8 g białka; 10,7 g tłuszczu; 56,7 mg cholesterolu, 0,6 g błonnika
• 1,5 paczki biszkoptów podłużnych (21 dag)
• 2 szklanki śmietanki 30-proc.
• czubata łyżka cukru pudru
• 1/2 szklanki ajerkoniaku
• 2 czubate łyżeczki żelatyny
• duża puszka koktajlu z owoców tropikalnych lub polskich
• 2 szklanki śmietanki 30-proc.
• czubata łyżka cukru pudru
• 1/2 szklanki ajerkoniaku
• 2 czubate łyżeczki żelatyny
• duża puszka koktajlu z owoców tropikalnych lub polskich
Połowę biszkoptów rozłożyć w dwóch rzędach w prostokątnej formie, drugą połowę grubo pokruszyć i nasączyć ajerkoniakiem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody (20 minut). Śmietankę ubić i połączyć z żelatyną tak jak w przepisie na krem z bitej śmietany). Połączyć z nasączonymi okruchami biszkoptów.
Wyłożyć równą warstwą na ułożone w formie biszkopty. Wierzch torciku udekorować owocami (owoce wcześniej osączyć z syropu i osuszyć na papierowym ręczniku). 3 godziny schładzać w lodówce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017