Łatwy, niezawodny keks cioci Zosi
24 porcje po: 256 kcal; 4,3 g białka; 9,8 g tłuszczu; 57,2 mg cholesterolu, 2 g błonnika
• 18 dag masła lub margaryny
• 6 jaj
• 3 szklanki i 2 łyżki mąki do oprószenia bakalii
• 1,5 szklanki cukru
• aromat rumowy lub waniliowy
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 dag pokrojonych w drobną kostkę mieszanych bakalii: rodzynek, moreli, suszonych żurawin, kandyzowanego ananasa, orzechów włoskich i migdałów
• 3 łyżki rumu
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• cukier puder do posypania
• 6 jaj
• 3 szklanki i 2 łyżki mąki do oprószenia bakalii
• 1,5 szklanki cukru
• aromat rumowy lub waniliowy
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 dag pokrojonych w drobną kostkę mieszanych bakalii: rodzynek, moreli, suszonych żurawin, kandyzowanego ananasa, orzechów włoskich i migdałów
• 3 łyżki rumu
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• cukier puder do posypania
Rodzynki, morele i żurawinę moczyć 1 godz. w rumie, po czym osączyć (rum zachować!) i obsypać na sicie 2 łyżkami mąki. Masło rozpuścić, dodać do niego cukier, jaja, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać lub zmiksować. Połączyć z bakaliami, rumem i aromatem.
Przełożyć ciasto do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą 2 wąskich długich foremek. Piec ok. 40–50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone. Wystudzone ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017