Kakaowe półksiężyce
15 porcji po: 239 kcal; 2,8 g białka; 9,3 g tłuszczu; 65,5 mg cholesterolu, 0,4 g błonnika
• po 15 dag mąki, cukru pudru i masła
• 4 jaja
• 4 dag kakao
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 jaja
• 4 dag kakao
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy z alkoholem:
• 30 dag cukru pudru
• sok z 1 cytryny
• 2–3 łyżki wody
• 1–2 łyżki rumu
• 30 dag cukru pudru
• sok z 1 cytryny
• 2–3 łyżki wody
• 1–2 łyżki rumu
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć w misce na puch, dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku i ucierać, dodać też kakao i mąkę a na końcu delikatnie wymieszać ze sztywną pianą ubitą z białek.
Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównać powierzchnię i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Lekko przestudzić i wyjąć ciasto, odwracając blachę na stolnicę. Ostrożnie zdjąć papier, wystudzić.
Utrzeć lukier: cukier puder ucierać dodając po parę kropli soku z cytryny, wody i rumu na gęstą białą masę (ok. 15–20 minut). Wylać na ciasto. Gdy lukier zastygnie, wykrawać małą szklaneczką półksiężyce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017