Ciasto z łatką pani Barbary
20 porcji po: 212 kcal; 2,8 g białka; 10,3 g tłuszczu; 32,4 mg cholesterolu; 0,5 g błonnika
• 2,5 szklanki mąki
• 1,5 szklanki cukru
• 4 jaja
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• niepełna szklanka dobrego oleju lub stopionego masła
• niepełna szklanka wody
• 2 łyżki kakao
• ewentualnie łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 1,5 szklanki cukru
• 4 jaja
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• niepełna szklanka dobrego oleju lub stopionego masła
• niepełna szklanka wody
• 2 łyżki kakao
• ewentualnie łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao zmiksować. Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać
kakao i wymieszać. Do wąskiej prostokątnej blaszki o wymiarach 10 x 40 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wylać najpierw jasne ciasto, a na nie (przez środek, wzdłuż całej formy) ciasto z kakao. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017