Mazurek pomarańczowy cioci Anity
30 porcji po: 284 kcal; 1,9 g białka; 6,4 g tłuszczu; 36 mg cholesterolu, 0,8 g błonnika
Ciasto piaskowe:
• 4 jaja
• 20 dag masła
• 4/5 szklanki cukru (16 dag)
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 jaja
• 20 dag masła
• 4/5 szklanki cukru (16 dag)
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrusowa:
• 3 pomarańcze
• cytryna
• 2 razy tyle cukru, ile wynosi objętość zmielonych owoców
• 3 czubate łyżki płatków migdałowych
• 3 pomarańcze
• cytryna
• 2 razy tyle cukru, ile wynosi objętość zmielonych owoców
• 3 czubate łyżki płatków migdałowych
Przygotować masę pomarańczową: pomarańcze i cytrynę wyszorować, sparzyć, pokroić na ósemki, usunąć z nich pestki. Owoce zemleć w maszynce do mięsa i zmierzyć objętość powstałej masy. Wziąć 2 razy tyle cukru i dobrze wymieszać z owocami. Zostawić masę na ok. 4 dni w ciepłym miejscu (można na kaloryferze) i 2–3 razy dziennie zamieszać. Czwartego dnia upiec (w blasze o wymiarach 25 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia) ciasto piaskowe z 4 jaj według przepisu na podstawowe ciasto piaskowe, wystudzić je i rozłożyć na nim równą warstwą gęstą masę cytrusową. Posypać płatkami migdałowymi.
Uwaga: to ciasto ma lekką goryczkę pochodzącą od skórek cytrusów. Ma ono swoich zagorzałych zwolenników, ale nie wszystkim smakuje.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017