Ciasteczka krucho-drożdżowe cioci Mareczki
15 porcji po: 249 kcal; 4,3 g białka; 15,1 g tłuszczu; 100,9 mg cholesterolu; 1 g błonnika
• 50 dag mąki
• 25 dag masła
• 4 żółtka
• 3 łyżki śmietany
• 3 dag drożdży
• skórka otarta z wyszorowanej cytryny lub pomarańczy
• rozmącone jajo do smarowania
• gruby cukier do posypywania
• 25 dag masła
• 4 żółtka
• 3 łyżki śmietany
• 3 dag drożdży
• skórka otarta z wyszorowanej cytryny lub pomarańczy
• rozmącone jajo do smarowania
• gruby cukier do posypywania
Drożdże wymieszać ze śmietaną; dodać do przesianej mąki; dodać żółtka; wiórki masła i skórkę cytrusową; posiekać nożem i zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na 3 godz. do lodówki.
Wyjmować po kawałku; wałkować na grubość 2–3 mm; wycinać foremkami kształtne ciastka; wierzch smarować rozmąconym jajem i maczać posmarowaną stroną w grubym cukrze; układać na blasze do pieczenia i piec w 180°C do lekkiego zrumienienia.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017