Ciasto bakaliowe z płatków owsianych Marysi
12 porcji po: 225 kcal; 5,6 g białka; 6,8 g tłuszczu; 0 mg cholesterolu; 4,1 g błonnika
• po 1/2 szklanki grubo pokrojonych: fig, suszonych śliwek (niewędzonych!), moreli i orzechów włoskich
• 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
• po 1/2 szklanki mąki pszennej razowej i pszennej
• szklanka niesłodzonego soku z pomarańczy
• 1/3 szklanki miodu
• 2 białka
• łyżeczka sody oczyszczonej
• po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
• łyżeczka cynamonu
• łyżka tłuszczu do tortownicy
• 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
• po 1/2 szklanki mąki pszennej razowej i pszennej
• szklanka niesłodzonego soku z pomarańczy
• 1/3 szklanki miodu
• 2 białka
• łyżeczka sody oczyszczonej
• po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
• łyżeczka cynamonu
• łyżka tłuszczu do tortownicy
W misce wymieszać bakalie z sokiem pomarańczowym i miodem oraz białkami i odstawić na godzinę do napęcznienia. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki ciasta. Połączyć zawartość obu misek, dobrze wymieszać i przełożyć masę do natłuszczonej dużej tortownicy.
Piec ok. 30 min na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017