Tort ananasowy babci Gieni
20 porcji po: 341 kcal; 7,9 g białka; 18,7 g tłuszczu; 160,6 mg cholesterolu; 0,5 g błonnika
Ciasto:
• biszkopt z 8–9 jaj według przepisu na biszkopt (sposób 1)
• biszkopt z 8–9 jaj według przepisu na biszkopt (sposób 1)
Krem:
• 30 dag masła
• 5 jaj
• 1,5 szklanki gęstniejącej śmietany
• 5 szklanek mleka
• szklanka cukru pudru
• sok z 2 cytryn lub kwasek cytrynowy do smaku
• 30 dag masła
• 5 jaj
• 1,5 szklanki gęstniejącej śmietany
• 5 szklanek mleka
• szklanka cukru pudru
• sok z 2 cytryn lub kwasek cytrynowy do smaku
Wierzch:
• puszka ananasów w krążkach
• 10 wydrylowanych wiśni (świeżych lub z konfitury)
• 2 czubate łyżeczki żelatyny
• puszka ananasów w krążkach
• 10 wydrylowanych wiśni (świeżych lub z konfitury)
• 2 czubate łyżeczki żelatyny
Do nasączenia:
• szklanka mocnego, lekkoosłodzonego naparu herbaty z cytryną
• szklanka mocnego, lekkoosłodzonego naparu herbaty z cytryną
Do obsypania boków tortu:
• kilka zwykłych herbatników
• kilka zwykłych herbatników
Przygotować krem: jaja zmiksować ze śmietaną, mleko gotować w dużym garnku. Tuż przed zagotowaniem wlać do niego śmietanę z jajami. Zdjąć z ognia, zamieszać i poczekać do momentu wytrącenia się sera i powstania seledynowej zabielonej serwatki. Odcedzić przez gęste sito. Serwatkę wypić, a ser dobrze odsączyć i wystudzić.
Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce masy serowo-jajecznej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, a gdyby krem był zbyt rzadki – kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w minimalnej ilości wody.
Upiec biszkopt z 8–9 jaj według przepisu na biszkopt (sposób 1), wystudzić i przeciąć na 3 krążki. Czubatą łyżkę kremu odłożyć, a resztą przełożyć krążki biszkoptowe, nasączając je ponczem przed posmarowaniem kremem. Posmarować też wierzch i boki tortu i umieścić go z powrotem w tortownicy, w której piekł się biszkopt. Ewentualną szparę między tortem a tortownicą uszczelnić kremem.
Ananasy odsączyć na sicie (sok zachować!) i ułożyć na torcie. W środek każdego krążka włożyć wiśnię. Schować tortownicę z tortem na 1 godz. do lodówki. Sok z ananasów dopełnić przegotowaną wodą do objętości 2 szklanek. W kilku łyżkach soku namoczyć (przez 20 minut) żelatynę, po czym rozpuścić ją, mieszając, w garnuszku ustawionym na małym ogniu i wlać do pozostałego soku. Wystudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na warstwę ananasów i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem, wyjąć tort z tortownicy, posmarować boki odłożonym kremem i obsypać pokruszonymi herbatnikami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017