Strudel z jabłkami
15 porcji po: 187 kcal; 3,7 g białka; 6,8 g tłuszczu; 17,7 mg cholesterolu; 2,7 g błonnika
Ciasto:
• 25 dag mąki
• jajo
• 2 łyżeczki oleju
• szczypta soli
• łyżeczka soku z cytryny
• 1/2 szklanki ciepłej wody
• łyżka tłuszczu do blachy
• jajo
• 2 łyżeczki oleju
• szczypta soli
• łyżeczka soku z cytryny
• 1/2 szklanki ciepłej wody
• łyżka tłuszczu do blachy
Nadzienie:
• 1/2 szklanki bułki tartej
• 10 dag zmielonych migdałów bez skórki
• 3 łyżki stopionego masła
• 1 kg winnych jabłek
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki rumu
• cukier waniliowy
• skórka otarta z cytryny
• 1/2 szklanki rodzynek
• trochę mleka do posmarowania ciasta
• 1/2 szklanki bułki tartej
• 10 dag zmielonych migdałów bez skórki
• 3 łyżki stopionego masła
• 1 kg winnych jabłek
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki rumu
• cukier waniliowy
• skórka otarta z cytryny
• 1/2 szklanki rodzynek
• trochę mleka do posmarowania ciasta
Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, przykryć miseczką i zostawić na 1 godz. Podsypując mąką, cienko rozwałkować i ułożyć na serwecie posypanej mąką. Pod spód podłożyć głęboki talerz i wyciągać równomiernie ciasto rękami (im cieńsze, tym lepsze), nie przejmować się, jeśli gdzieś się rozerwie.
Placek lekko przesuszyć, posmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą z migdałami.
Obrane jabłka pokroić w słupki, wymieszać z rumem, rodzynkami, cynamonem, cukrami i skórką z cytryny, rozłożyć na cieście. Pomagając sobie serwetą, zwinąć ciasto i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia, posmarować mlekiem i piec ok. 40 min w 175–180°C.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017