Francuskie ciastka z owocami
14 porcji po: 125 kcal; 1,9 g białka; 7,1 g tłuszczu; 21,4 mg cholesterolu; 0,6 g błonnika
• opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
• budyń waniliowy
• galaretka cytrynowa lub ananasowa rozpuszczona w szklance wrzątku
• miękkie owoce (oprócz kiwi i świeżego ananasa)
• budyń waniliowy
• galaretka cytrynowa lub ananasowa rozpuszczona w szklance wrzątku
• miękkie owoce (oprócz kiwi i świeżego ananasa)
Owoce oczyścić z szypułek i pestek; większe pokroić na cząstki i schować do lodówki. Ciasto rozmrozić; rozwinąć; przewałkować; pokroić w kwadraty o boku ok. 7–8 cm i upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
Zrobić budyń według przepisu na opakowaniu. Na środku każdego kwadratu ciasta rozsmarować po czubatej łyżeczce budyniu. Galaretkę wystudzić; a gdy zacznie krzepnąć; zanurzać w niej po jednym kawałku schłodzonego owocu i układać na budyniu po kilka kawałków na każdym ciastku. Wstawić ciastka do lodówki na 1 godz.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017