Keks cynamonowy z suszonych owoców
16 porcji po: 181 kcal; 3,3 g białka; 7,6 g tłuszczu; 1,1 mg cholesterolu; 1,9 g błonnika
• 1,5 szklanki mąki pszennej (25 dag)
• szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
• 1/2 szklanki cukru
• łyżka miodu
• 1/4 szklanki oleju
• płaska łyżeczka sody
• 2 łyżki mąki do obsypania owoców
• czubata łyżeczka cynamonu
• 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
• 2 szklanki naparu mocnej herbaty
• 20 dag mieszanych suszonych owoców (jak na wigilijny kompot z suszu): śliwki, morele, jabłka, gruszki
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
• 1/2 szklanki cukru
• łyżka miodu
• 1/4 szklanki oleju
• płaska łyżeczka sody
• 2 łyżki mąki do obsypania owoców
• czubata łyżeczka cynamonu
• 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
• 2 szklanki naparu mocnej herbaty
• 20 dag mieszanych suszonych owoców (jak na wigilijny kompot z suszu): śliwki, morele, jabłka, gruszki
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Owoce i orzechy pokroić w małe kawałki i zalać w misce zimnym naparem herbaty, aby napęczniały. Po 2 godz. dobrze osączyć na sitku i w papierowym ręczniku (napój herbaciany rozcieńczyć, doprawić cukrem i sokiem z cytryny, wypić).
Zrobić ciasto z dodatkiem cynamonu jak w przepisie na kolorowy torcik jogurtowy Doroty. Owoce obtoczyć w 2 łyżkach mąki i wraz z orzechami dodać do ciasta, wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej wcześniej foremki keksowej i piec ok. 40 min w temperaturze 180°C.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017