Mazurek mojej mamy ze śliwkami w czekoladzie
12 porcji po: 282 kcal; 3,3 g białka; 15,6 g tłuszczu; 62,5 mg cholesterolu; 2,8 g błonnika
Ciasto:
• 2 żółtka
• 12,5 dag masła lub margaryny
• 1,5 szklanki mąki
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 żółtka
• 12,5 dag masła lub margaryny
• 1,5 szklanki mąki
• 2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
• 30 dag miękkich suszonych śliwek kalifornijskich
• 2 łyżki płatków migdałowych
• polewa czekoladowa
• 30 dag miękkich suszonych śliwek kalifornijskich
• 2 łyżki płatków migdałowych
• polewa czekoladowa
Zimny tłuszcz posiekać z mąką, dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tart. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190–200°C i upiec na złoty kolor (ok. 20–25 min). Wystudzić.
Ułożyć warstwę śliwek (10 zostawić do dekoracji). Wykonać polewę czekoladową według przepisu na polewę czekoladową, lekko ją przestudzić, żeby trochę zgęstniała, i zalać śliwki. Na wierzchu ułożyć kółko z odłożonych śliwek i posypać płatkami migdałowymi.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017