Napoleonki pani Barbary
25 porcji po: 224 kcal; 3,7 g białka; 13,4 g tłuszczu; 66,6 mg cholesterolu, 0,3 g błonnika
Ciasto maślane:
• szklanka mąki krupczatki
• 12,5 dag masła
• szklanka mąki krupczatki
• 12,5 dag masła
Ciasto śmietanowe:
• szklanka mąki krupczatki
• jajo
• 3 łyżki śmietany
• szklanka mąki krupczatki
• jajo
• 3 łyżki śmietany
Krem 1: Masa budyniowa według przepisu na masę budyniową
Krem 2: Krem z bitej śmietany według przepisu na krem z bitej śmietany
Wykonać ciasto śmietanowe: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i rozwałkować je na grubość 0,5 cm. Zrobić ciasto maślane: posiekać mąkę z masłem i rozsypać na rozwałkowanym cieście śmietanowym, lekko przyklepać ręką. Zwinąć w rulon, podzielić na 2 części i rozwałkować placki. Położyć po jednym placku na dnie formy do pieczenia o wymiarach 25 x 40 cm i kolejno upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C, wystudzić.
Zrobić kremy według przepisów na masę budyniową oraz na krem z bitej śmietany i równą warstwą rozsmarować je kolejno na 1 placku. Drugi placek pociąć na kwadraty o boku 7 cm i ułożyć je na kremach. Ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017