Tort rosyjski pani Barbary

20 porcji po: 335 kcal; 3,9 g białka; 26,3 g tłuszczu; 62,3 mg cholesterolu; 1,1 g błonnika
Ciasto:
• 35 dag masła
• 3 szklanki mąki
• 3/4 szklanki wody
• 2 łyżki octu
Krem:
• 20 dag masła
• szklanka cukru pudru
• szklanka mleka
• 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
• sok z cytryny
• 20-30 dag drobno pokrojonych bakalii
Mąkę posiekać z masłem. Stopniowo dolewając bardzo zimną wodę z octem, zagnieść elastyczne ciasto. Zrobić z niego wałek i włożyć do lodówki na 30 min.
Podzielić na 5 części, rozwałkować i na spodzie dużej tortownicy upiec na złoty kolor kolejno 5 placków w temperaturze 190–200°C. Blachę za każdym razem zmoczyć zimną wodą. Placki ostrożnie zsuwać z blachy na stolnicę (są bardzo kruche!). Ostatni placek pokruszyć, a pozostałe wystudzić i przełożyć masą budyniową zrobioną z podanych składników.
Masę wykonać jak w przepisie na krem maślano-budyniowy. Przełożyć nią wystudzone placki i wierzch posypać plackiem pokruszonym.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017