Mazurek figowo-śliwkowy na waflach

16 porcji po: 240 kcal; 3,2 g białka; 7,4 g tłuszczu; 11,9 mg cholesterolu; 3 g błonnika
• 2 duże wafle
• 20 dag suszonych fig
• duża cytryna
• 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
• 25 dag cukru
• 1/2 łyżki octu 6-proc.
• 20 dag posiekanych orzechów włoskich lub migdałów sparzonych i obranych ze skórki
• 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej (niekoniecznie)
Lukier:
• szklanka cukru pudru
• żółtko
• sok z 1/2 cytryny
Cytrynę obrać ze skórki, przekroić, odrzucić pestki. Figi i śliwki umyć, osuszyć, przepuścić wraz z cytryną przez maszynkę (kilka śliwek, fig i migdałów odłożyć do dekoracji), skórkę pomarańczową posiekać. Z wody, cukru i octu gotować syrop do momentu, aż za wyciągniętą z niego łyżką będą się ciągnąć nitki. Do syropu dodać masę figowo-śliwkowo-cytrynową, orzechy lub migdały oraz skórkę pomarańczową. Smażyć, aż zgęstnieje.
Ciepłą masę rozsmarować na jednym waflu, wyrównać i przykryć drugim waflem. Z wierzchu przewałkować wyrównać boki. Obciążyć deseczką i pozostawić do następnego dnia.
Składniki lukru ucierać mikserem ok. 15 min. Powinien mieć konsystencję śmietany. Wierzch mazurka polukrować i udekorować odłożonymi śliwkami, figami i migdałami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017