Mazurek z kajmakiem kawowym i migdałami
20 porcji po: 234 kcal; 2,9 g białka; 13,3 g tłuszczu; 73,6 mg cholesterolu, 0,6 g błonnika
Ciasto (na 2 mazurki w sumie na blachę 25 x 40 cm) :
• 30 dag mąki pszennej
• 25 dag masła
• 12 dag cukru pudru
• 4 żółtka (3 ugotowane na twardo, 1 surowe)
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 30 dag mąki pszennej
• 25 dag masła
• 12 dag cukru pudru
• 4 żółtka (3 ugotowane na twardo, 1 surowe)
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wierzch do jednego mazurka:
• 30 dag cukierków krówek
• łyżka kawy rozpuszczalnej rozmoczona w minimalnej ilości wody
• 3 łyżki płatków migdałowych
• 30 dag cukierków krówek
• łyżka kawy rozpuszczalnej rozmoczona w minimalnej ilości wody
• 3 łyżki płatków migdałowych
Ugotować 3 jaja na twardo (ok. 10–12 min), wyjąć żółtka i przetrzeć je przez sitko. Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło i cukier puder, posiekać nożem, po czym utrzeć widelcem na kruszonkę. Wlać surowe żółtko i śmietanę, wsypać przetarte żółtka. Zagnieść luźne ciasto (gdyby kleiło się do rąk, dognieść jeszcze łyżkę mąki).
Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1 godz., po czym rozwałkować na posypanej mąką stolnicy 2/3 ciasta na 2 prostokątne placki o wymiarach 25 x 20 cm. Umieścić je na 2 kawałkach pergaminu na blasze o wymiarach 25 x 40 cm, a z pozostałego ciasta uformować wałek i zrobić rant wokół mazurków. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.
Krówki rozpuścić w garnuszku ustawionym nad parą. Gorącą masę utrzeć z kawą, wyłożyć na wystudzone ciasto i wyrównać nożem powierzchnię. Posypać płatkami migdałowymi i udekorować według własnego pomysłu.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017