Mazurek kokosowo-orzechowy Ani i Kuby
16 porcji po: 302 kcal; 5 g białka; 18,9 g tłuszczu; 23,9 mg cholesterolu, 1,6 g błonnika
• 9 dag roztopionego masła
• 10 dag pokruszonych drobno ciastek digestive
• 24 dag posiekanej niezbyt drobno czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
• 7 dag wiórek kokosowych
• 14 dag posiekanych orzechów (laskowych, migdałów – według uznania)
• niecała puszka słodzonego mleka skondensowanego
• 10 dag pokruszonych drobno ciastek digestive
• 24 dag posiekanej niezbyt drobno czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
• 7 dag wiórek kokosowych
• 14 dag posiekanych orzechów (laskowych, migdałów – według uznania)
• niecała puszka słodzonego mleka skondensowanego
Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, następnie rozsypać równomiernie w tortownicy. Przygnieść lekko ręką. Wsypać na nie pokruszoną czekoladę, wiórki kokosowe, a następnie orzechy. Całość zalać mlekiem z puszki. Nie mieszać (mleko podczas pieczenia wsiąknie w głębsze warstwy i wszystko się ładnie zespoli). Piec 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Gdyby się za szybko rumieniło, przykryć folią aluminiową. Wystudzić i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017