Podstawowe ciasto piaskowe
100 g zawiera: 364 kcal; 4,8 g białka; 20,8 g tłuszczu; 133,5 mg cholesterolu, 0,5 g błonnika
• 5jaj
• 25 dag masła lub margaryny
• szklanka cukru
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
• małe opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 25 dag masła lub margaryny
• szklanka cukru
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
• małe opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
W głębokim naczyniu ubić całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W drugim naczyniu wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i, ciągle ubijając, stopniowo dodawać do masy jajecznej. Masło lub margarynę stopić i gorące wlać cienkim strumieniem do ciasta, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy lub podłużnej foremki na babkę i niezwłocznie wstawić do piekarnika o temperaturze 180-190°C. Upieczone ciasto przestudzić wyjąć z formy. Jeśli jest to ciasto na tort, to przeciąć na trzy krążki, nasączyć ponczem i przełożyć kremem, jeśli babka to polukrować lub posmarować polewą czekoladową.
Można z tego ciasta robić tort, babkę marmurkową, babkę z rodzynkami, keks lub spód na tartę. (Na tartę o średnicy 26-28 cm trzeba wziąć 2 jajka i proporcjonalnie pozostałe składniki; piec w formie odwracanej)
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017