Gwiazdki migdałowe Iwonki
15 porcji po: 218 kcal; 3 g białka; 13,2 g tłuszczu; 29,8 mg cholesterolu; 1,3 g błonnika
• 30 dag mąki pszennej
• 20 dag masła
• 10 dag cukru pudru
• 10 dag mielonych migdałów bez skórki
• po szczypcie mielonych goździków i cynamonu
• do przełożenia: 10 dag powidła morelowego (najlepiej domowego niskosłodzonego)
• 20 dag masła
• 10 dag cukru pudru
• 10 dag mielonych migdałów bez skórki
• po szczypcie mielonych goździków i cynamonu
• do przełożenia: 10 dag powidła morelowego (najlepiej domowego niskosłodzonego)
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto z dodatkiem migdałów i na 1 godz. włożyć do lodówki. Rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać foremką gwiazdki. Ułożyć na dużej blasze i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Posypać cukrem pudrem i ułożyć na pozostałych ciastkach posmarowanych powidłem morelowym, obracając o pewien kąt, tak aby były widoczne podwójne ząbki.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017