Tarta brzoskwiniowo-migdałowa z galaretką mojej mamy
16 porcji po: 243 kcal; 4,5 g białka; 12,9 g tłuszczu; 41,6 mg cholesterolu; 2,3 g błonnika
Ciasto kruche:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 2 żółtka
• 12,5 dag masła
• łyżeczka smalcu
• 2 łyżki cukru pudru
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 2 żółtka
• 12,5 dag masła
• łyżeczka smalcu
• 2 łyżki cukru pudru
Masa migdałowa:
• białko
• 10 dag cukru pudru
• 10 dag migdałów
• białko
• 10 dag cukru pudru
• 10 dag migdałów
• duża puszka brzoskwiń w syropie
• galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
• galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
Z podanych składników zrobić i upiec ciasto kruche w formie do tart według przepisu na podstawowe ciasto kruche cioci Zosi, wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i ostudzić. Przygotować masę migdałową: migdały sparzyć wrzątkiem, po kilku minutach osączyć, wysuszyć i zemleć w maszynce. Utrzeć białka z cukrem i migdałami na pulchną masę, po czym wyłożyć ją na spód upieczonego ciasta. Na tej warstwie ułożyć rozetę z pokrojonych na ósemki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć ciasto do lodówki, wyjąć 2 godz. przed podaniem.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017