Tarta razowa ze śliwkami i glazurą morelową
12 porcji po: 172 kcal; 3,3 g białka; 8,6 g tłuszczu; 67,7 mg cholesterolu, 2,2 g błonnika
• 60 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone)
• 1/2 słoika dżemu morelowego
• 1/2 słoika dżemu morelowego
Ciasto półkruche:
• 25 dag mąki pszennej razowej
• 10 dag masła
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 2 żółtka
• łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 25 dag mąki pszennej razowej
• 10 dag masła
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 2 żółtka
• łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
• łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników wykonać ciasto według przepisu na placek z agrestem, rozwałkować je i przenieść na wałku na blaszkę (spód tortownicy) o średnicy 28 cm. Ułożyć połówki śliwek (mrożonych nie rozmrażać!) skórką w kierunku ciasta i niezwłocznie upiec w piekarniku nagrzanym do 190°C na złoty kolor (ok. 30 min). Dżem lekko podgrzać i zmiksować. Każdą śliwkę w wystudzonym cieście posmarować glazurą morelową. To ciasto jest mało słodkie (można dodać do niego 2 łyżki cukru pudru).
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017