Cynamonowy miodownik z suszonymi śliwkami
15 porcji po: 285 kcal; 3,9 g białka; 6,1 g tłuszczu; 36,5 mg cholesterolu; 2,1 g błonnika
• 3 szklanki mąki pszennej
• 30 dag miodu
• po 3/4 szklanki cukru i bardzo mocnego naparu herbaty
• 10 dag masła
• 2 jaja
• łyżeczka sody oczyszczonej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki cynamonu
• 25 dag pokrojonych na ćwiartkimiękkich suszonych śliwek (niewędzonych!)
• cukier puder do posypania łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 30 dag miodu
• po 3/4 szklanki cukru i bardzo mocnego naparu herbaty
• 10 dag masła
• 2 jaja
• łyżeczka sody oczyszczonej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki cynamonu
• 25 dag pokrojonych na ćwiartkimiękkich suszonych śliwek (niewędzonych!)
• cukier puder do posypania łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
W dużym rondlu rozpuścić masło z miodem i cukrem, dolać herbatę, wymieszać i wystudzić. Dodać jaja i mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, zamieszać. Wyrobić ciasto mikserem (ok. 10 min). Dodać drobno pokrojone suszone śliwki i wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki o wymiarach 15 x 40 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec ok. 90 min.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017