Szarlotka mojej mamy
16 porcji po: 184 kcal; 2,6 g białka; 7,6 g tłuszczu; 42,5 mg cholesterolu; 1,7 g błonnika
Ciasto:
• 2,5 szklanki mąki
• 12,5 dag masła lub margaryny
• czubata łyżeczka smalcu
• 1/2 szklanki cukru pudru
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 2 żółtka
• cukier waniliowy
• 2,5 szklanki mąki
• 12,5 dag masła lub margaryny
• czubata łyżeczka smalcu
• 1/2 szklanki cukru pudru
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 2 żółtka
• cukier waniliowy
Nadzienie:
• duży słoik gotowych jabłek do szarlotki (lub można też użyć 1,5 kg kwaśnych jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki i 2-3 łyżki cukru)
• 3 łyżki rodzynek
• łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
• duży słoik gotowych jabłek do szarlotki (lub można też użyć 1,5 kg kwaśnych jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki i 2-3 łyżki cukru)
• 3 łyżki rodzynek
• łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło lub margarynę i smalec. Posiekać nożem na kruszonkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę i żółtka. Jeszcze raz posiekać nożem, po czym szybko zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części. Większą częścią wylepić dno i boki tortownicy na wysokość 3–4 cm. Mniejszą część włożyć na godzinę do zamrażalnika. Rodzynki sparzyć i osączyć, wymieszać z jabłkami i cynamonem. Wyłożyć jabłka do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać do 190°C, wstawić ciasto i piec na złoty kolor (w piekarniku elektrycznym z nawiewem ok. 30, w gazowym ok. 45 min).
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017