Placek marchewkowy Iwonki
12 porcji po: 214 kcal; 6,3 g białka; 13,2 g tłuszczu; 81 mg cholesterolu; 2,8 g błonnika
• 6 jaj
• 20 dag cukru
• 25 dag bardzo drobno utartej słodkiej surowej marchewki
• 25 dag mieszanki mielonych orzechów laskowych i migdałów
• sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• szczypta mielonych goździków
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do tortownicy
• 20 dag cukru
• 25 dag bardzo drobno utartej słodkiej surowej marchewki
• 25 dag mieszanki mielonych orzechów laskowych i migdałów
• sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• szczypta mielonych goździków
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do tortownicy
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm: wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę, dodać sok i skórkę z cytryny, cynamon, goździki, migdały, orzechy, marchewki i utrzeć. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą marchwiową. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec ok. 50 min.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017