Ciasto tutti-frutti Małgosi
16 porcji po: 318 kcal; 5,7 g białka; 18,9 g tłuszczu; 86 mg cholesterolu; 1,6 g błonnika
• 5 jaj
• 25 dag masła lub dobrej margaryny
• 40 dag mąki pszennej
• łyżka śmietany
• łyżka proszku do pieczenia
• szklanka i 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki kakao
• 20 dag osączonych wiśni z konfitury
• 20 dag drobno pokrojonych bakalii z przewagą orzechów
• łyżka tłuszczu do formy
• 25 dag masła lub dobrej margaryny
• 40 dag mąki pszennej
• łyżka śmietany
• łyżka proszku do pieczenia
• szklanka i 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki kakao
• 20 dag osączonych wiśni z konfitury
• 20 dag drobno pokrojonych bakalii z przewagą orzechów
• łyżka tłuszczu do formy
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać proszek do pieczenia, żółtka, 2 łyżki cukru i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na trzy części. Do jednej dodać śmietanę, do drugiej – kakao.
Ciastem śmietanowym wylepić dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 28 cm lub średniej prostokątnej blaszki do pieczenia. Pozostałe dwa kawałki ciasta schować do zamrażalnika na 1 godz. Na ciasto śmietanowe wyłożyć wiśnie, po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę ciasta kakaowego i rozsypać na nim bakalie, na to zetrzeć drugą połowę ciasta kakaowego. Ubić sztywną pianę z białek. Utrwalić ją resztą cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć równą warstwą na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć wyjęte z zamrażalnika jasne ciasto.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 50–60 min.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017