Tani piernik żydowski babci Waci
15 porcji po: 243 kcal; 3 g białka; 4,1 g tłuszczu; 21,2 mg cholesterolu; 0,9 g błonnika
• 25 dag sztucznego miodu (lub pół na pół z prawdziwym)
• 1 i 1/4 szklanki cukru (25 dag)
• 2 szklanki naparu mocnej kawy (może być zbożowa, tylko bardzo mocna)
• jajo
• 1/3 kostki miękkiego masła (7 dag)
• 3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• duże jabłko
• 25 dag drobno pokrojonych bakalii: rodzynek, suszonych śliwek, łuskanych orzechów włoskich
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• cukier puder do posypania
• 1 i 1/4 szklanki cukru (25 dag)
• 2 szklanki naparu mocnej kawy (może być zbożowa, tylko bardzo mocna)
• jajo
• 1/3 kostki miękkiego masła (7 dag)
• 3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• duże jabłko
• 25 dag drobno pokrojonych bakalii: rodzynek, suszonych śliwek, łuskanych orzechów włoskich
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• cukier puder do posypania
Miód z masłem, cukrem i przyprawą rozpuścić w garnuszku ustawionym na małym ogniu na płytce ochronnej. Wystudzić, dodać kawę i mąkę z sodą oraz jajko. Dobrze utrzeć (można mikserem). Dodać bakalie i starte jabłko, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm i piec ok. 60–75 min w temperaturze 160°C. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą według przepisu z działu Ciasta podstawowe i dodatki.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017