Ciasto serowo-miodowe

16 porcji po: 320 kcal; 11,2 g białka; 15,2 g tłuszczu; 72,3 mg cholesterolu, 0,7 g błonnika
Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 2/3 szklanki cukru
• 3 łyżki miodu
• 4 dag masła
• 2 jaja
• płaska łyżeczka sody
Nadzienie serowe:
• 70 dag dwukrotnie zmielonego białego sera
• 2/3 szklanki cukru pudru
• torebka cukru waniliowego
• 10 dag masła
• 2 jaja
• łyżka proszku budyniu waniliowego
Polewa:
• tabliczka gorzkiej czekolady
• 4 dag masła
• kilkanaście połówek orzechów włoskich
W rondelku ustawionym na małym ogniu mieszając rozpuścić miód, masło i cukier. Przestudzić, dodać jaja, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Podzielić je na pół i po kolei rozwałkować na wymiar blachy 25 x 40 cm. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Kolejno upiec placki na ciemnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C (ok. 10 minut każdy). Wystudzić i przeciąć na pół: 25 x 20 cm.
Do garnka włożyć ser, wbić jaja, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Dodać rozpuszczone letnie masło. Starannie wymieszać i ustawić na małym ogniu na płytce ochronnej. Mieszając, podgrzewać przez 15 minut. Ostudzić.
Smarować kolejno 3 placki po 1/3 masy na każdym i układać w stosik. Na wierzchu ułożyć czwarty placek. Obciążyć deseczką i na co najmniej 12 godz. pozostawić w chłodnym miejscu. Składniki polewy roztopić w rondelku w kąpieli wodnej. Polać ciasto czekoladą i ozdobić orzechami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017