Wiele różnych ciasteczek z jednego ciasta (na choinkę)
20 porcji po: 270 kcal; 3,5 g białka; 11,9 g tłuszczu; 53,7 mg cholesterolu, 1 g błonnika
• 50 dag mąki
• 25 dag masła
• 20 dag cukru pudru
• 2 jaja i żółtko
• cukier waniliowy
• trochę: przyprawy do pierników, kakao, rodzynek, posiekanych orzechów i migdałów, wiśni z konfitury, skórki cytrynowej i pomarańczowej
• 25 dag masła
• 20 dag cukru pudru
• 2 jaja i żółtko
• cukier waniliowy
• trochę: przyprawy do pierników, kakao, rodzynek, posiekanych orzechów i migdałów, wiśni z konfitury, skórki cytrynowej i pomarańczowej
Lukry:
• 20 dag cukru pudru
• białko
• sok z cytryny
• kakao lub sok z żurawiny do smaku
• 20 dag cukru pudru
• białko
• sok z cytryny
• kakao lub sok z żurawiny do smaku
Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier i po jednym jajku i żółtko, ciągle ucierając (lub miksując) na pulchną masę, wsypać cukier waniliowy. Wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i na co najmniej 2 godz. włożyć do lodówki.
Teraz puścić wodze fantazji, podzielić ciasto na małe części, do jednej dodać przyprawę do pierników, do drugiej kakao, do innych skórkę cytrynową lub pomarańczową, orzechy, rodzynki, migdały. Nadawać ciastkom różne formy: precelków, serc, pierścieni, gwiazdek, aniołków ciąć jak kopytka, lepić jak knedle z owocem z konfitury w środku. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Po wystudzeniu można część ciasteczek polukrować. Lukier utrzeć z cukru pudru i połowy białka na pulchną masę (trwa to ok. 15 minut), podzielić masę na 3 części; do jednej dodać kilka kropli soku cytrynowego, do drugiej łyżeczkę kakao, do trzeciej kilka kropli soku z żurawin.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017