Ogródek czekoladowo-bakaliowy z likierem pomarańczowym (bez pieczenia)

12 porcji po: 352 kcal; 5,7 g białka; 20,4 g tłuszczu; 55,7 mg cholesterolu, 2,4 g błonnika
• podłużne biszkopty (20 dag)
Masa:
• 2 szklanki śmietanki 30-proc.
• 2 gorzkie czekolady
• 2 czubate łyżki cukru pudru
• 1/3 szklanki likieru pomarańczowego lub jasnej nalewki owocowej
• 15 dag miękkich drobno pokrojonych śliwek suszonych (kalifornijskich)
• 10 dag rodzynek
• 10 dag grubo posiekanych orzechów
• łyżka żelatyny
Zrobić masę. Śmietankę wlać do małego garnuszka i ustawić na płytce na małym ogniu. Dodać do niej pokruszone czekolady i cukier, mieszając, rozpuścić je. (Nie dopuścić do zagotowania!). Czekoladową śmietankę wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce. Ubić ją trzepaczkami do piany (mikserem na niskich obrotach lub ręczną trzepaczką) i połączyć ją z namoczoną wcześniej na 20 min w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczoną na małym ogniu żelatyną.
10 biszkoptów grubo pokruszyć i nasączyć alkoholem. Wymieszać z ubitą śmietanką i 2/3 porcji bakalii. Dookoła małej tortownicy ustawić płotek z biszkoptów, wypełnić go przygotowaną masą. Wyrównać powierzchnię i posypać pozostałymi bakaliami, schłodzić i przechowywać w lodówce.
Uwaga: ten tort można zrobić również bez alkoholu.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017