Kruche babeczki z masą makaronikową
25 porcji po: 116 kcal; 2,3 g białka; 5,2 g tłuszczu; 45,9 mg cholesterolu; 0,7 g błonnika
• 15 dag mąki pszennej
• 10 dag mąki pszennej razowej
• 15 dag masła
• 10 dag cukru pudru
• 2 żółtka
• skórka otarta z cytryny
• 10 dag mąki pszennej razowej
• 15 dag masła
• 10 dag cukru pudru
• 2 żółtka
• skórka otarta z cytryny
Masa makaronikowa:
• 5 białek
• 40 dag cukru pudru
• 10 dag płatków owsianych
• łyżka soku z cytryny
• 1/2 słoika dżemu wiśniowego,śliwkowego, agrestowego lub powideł
• 5 białek
• 40 dag cukru pudru
• 10 dag płatków owsianych
• łyżka soku z cytryny
• 1/2 słoika dżemu wiśniowego,śliwkowego, agrestowego lub powideł
Z podanych składników zrobić ciasto kruche (tak samo jak podstawowe ciasto kruche cioci Zosi) i wylepić nim małe foremki na babeczki.
Płatki owsiane lekko zrumienić, mieszając, na suchej patelni, po czym wyłożyć na stolnicę i rozgnieść wałkiem do ciasta. Białka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać płatki, sok z cytryny, chwilę ucierać.
Na dnie każdej babeczki położyć 1/2 łyżeczki dżemu, po czym masę makaronikową. Ułożyć foremki z babeczkami na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 10–20 min.
Masa makaronikowa powinna lekko się zaróżowić i popękać.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017