Ciasto z owocami Zosi
16 porcji po: 148 kcal; 7,5 g białka; 6,4 g tłuszczu; 60 mg cholesterolu; 0,6 g błonnika
• paczka podłużnych biszkoptów
• 30 dag twarogu dwukrotnie mielonego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 3 jaja
• galaretka truskawkowa
• szklanka śmietanki kremówki
• 30 dag mieszanych owoców jagodowych (truskawek, jagód, malin, borówek amerykańskich)
• 30 dag twarogu dwukrotnie mielonego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 3 jaja
• galaretka truskawkowa
• szklanka śmietanki kremówki
• 30 dag mieszanych owoców jagodowych (truskawek, jagód, malin, borówek amerykańskich)
Biszkopty ułożyć w 2 rzędach w prostokątnej dużej formie do ciast. Śmietankę schłodzić w lodówce (2 godz.), natomiast ser na 2 godz. wyjąć z lodówki. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając ser. Ubić schłodzoną śmietankę i (osobno) pianę z białek na sztywno. Śmietankę delikatnie połączyć z masą serowo-żółtkową a następnie z pianą i na końcu z wystudzoną galaretką. Wymieszać z umytymi i osuszonymi owocami, wyłożyć równą warstwą na biszkoptach.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017