Murzynek z orzechami
18 porcji po: 315 kcal; 4,9 g białka; 15,9 g tłuszczu; 22,5 mg cholesterolu; 1,3 g błonnika
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1,5 szklanki cukru
• 2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
• 12,5 dag masła lub 1/2 szklanki oleju
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody
• 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
• polewa czekoladowa lub biała
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 1,5 szklanki cukru
• 2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
• 12,5 dag masła lub 1/2 szklanki oleju
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody
• 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
• polewa czekoladowa lub biała
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Masło stopić i lekko przestudzić. Zmiksować wszystkie składniki ciasta oprócz orzechów. Dodać orzechy, wymieszać. Przelać masę do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 28 cm i piec ok. 45 min w 180°C. Wystudzone ciasto posmarować gęstniejącą polewą przygotowaną według przepisu na polewę czekoladową lub białą.
Ciasto można przełożyć dżemem morelowym lub powidłem.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017