Daktylowiec
12 porcji po: 367 kcal; 4,9 g białka; 16 g tłuszczu; 70,3 mg cholesterolu, 3 g błonnika
• 16 dag masła
• 26 dag brązowego cukru
• 3 ubite jaja
• 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do oprószenia bakalii
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki soli
• łyżeczka cynamonu
• po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i gałki muszkatołowej
• 140 ml wody
• 20 dag pokrojonych na drobne kawałki daktyli bez pestek
• 15 dag rodzynków
• 10 dag pokrojonych na grube kawałki orzechów włoskich
• 26 dag brązowego cukru
• 3 ubite jaja
• 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do oprószenia bakalii
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki soli
• łyżeczka cynamonu
• po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i gałki muszkatołowej
• 140 ml wody
• 20 dag pokrojonych na drobne kawałki daktyli bez pestek
• 15 dag rodzynków
• 10 dag pokrojonych na grube kawałki orzechów włoskich
Rodzynki namoczyć na kilka minut we wrzątku, po czym starannie osączyć. Masło wymieszać z brązowym cukrem i jajkami. Suche składniki oprócz bakalii mieszając mikserem, dodawać wraz z wodą do masy jajecznej. Dodać oprószone mąką bakalie i dobrze wymieszać.
Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 10 x 30 cm. Piec ok. 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 150°C, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017