Tort makowy cioci Zosi z gotowej masy makowej
20 porcji po: 417 kcal; 9,2 g białka; 28,1 g tłuszczu; 155,1 mg cholesterolu; 4,8 g błonnika
Ciasto:
• puszka (90 dag) masy makowej
• 10 jaj
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 8 łyżek (średnio czubatych) bułki tartej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki tłuszczu i 4 łyżki bułki tartej do formy
• puszka (90 dag) masy makowej
• 10 jaj
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 8 łyżek (średnio czubatych) bułki tartej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki tłuszczu i 4 łyżki bułki tartej do formy
Krem:
• szklanka mleka
• 4 żółtka
• 3 płaskie łyżki mąki pszennej
• 3 czubate łyżki cukru
• 25 dag masła
• szklanka cukru pudru
• 2 łyżki kakao lub sok z cytryny (do smaku)
• 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
• szklanka mleka
• 4 żółtka
• 3 płaskie łyżki mąki pszennej
• 3 czubate łyżki cukru
• 25 dag masła
• szklanka cukru pudru
• 2 łyżki kakao lub sok z cytryny (do smaku)
• 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
Polewa:
• 10 dag masła mieszanego z olejem
• 4 łyżki cukru
• 4 łyżki śmietany
• 4 łyżeczki kakao
• 5 dag grubo posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
• 10 dag masła mieszanego z olejem
• 4 łyżki cukru
• 4 łyżki śmietany
• 4 łyżeczki kakao
• 5 dag grubo posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
Składniki ciasta podzielić na połowy i zrobić osobno 2 placki. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem, stopniowo dodając masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Ubić sztywną pianę z białek i dodać ją do utartej masy. Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 28 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 40 min. Podobnie postąpić z drugim plackiem. Oba placki wystudzić i przekroić w poprzek na pół.
Zrobić krem według przepisu na krem maślano-budyniowy z dodatkiem kakao lub soku z cytryny. Placki makowe nasączać przygotowanym ponczem i posmarować kolejno dżemem i kremem, układając jeden na drugim. Górnego placka nie smarować.
Przygotować polewę: składniki polewy umieścić w małym garnuszku na niewielkim gazie na płytce ochronnej i, mieszając, gotować do ich połączenia. Lekko przestudzić, aby polewa trochę zgęstniała Posmarować wierzch i boki tortu. Posypać orzechami lub płatkami migdałowymi
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017