Ciasto razowo-sojowe (bez jajek)
20 porcji po: 290 kcal; 5,8 g białka; 13,1 g tłuszczu; 6,3 mg cholesterolu; 2,9 g błonnika
• po szklance mąki pszennej,pszennej razowej i sojowej
• 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
• 1,5 szklanki cukru
• 1/2 szklanki oleju lub 12,5 dag rozpuszczonej margaryny
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody
• 10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
• 15 dag pokrojonych w paski miękkich suszonych śliwek
• 2/3 szklanki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
• polewa czekoladowa lub inna z działu Ciasta podstawowe i dodatki• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
• 1,5 szklanki cukru
• 1/2 szklanki oleju lub 12,5 dag rozpuszczonej margaryny
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody
• 10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
• 15 dag pokrojonych w paski miękkich suszonych śliwek
• 2/3 szklanki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
• polewa czekoladowa lub inna z działu Ciasta podstawowe i dodatki• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Składniki ciasta (oprócz bakalii) wymieszać łyżką lub mikserem, dodać śliwki i orzechy.
Napełnić ciastem dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec ok. 45 min. Wystudzić.
Przekroić na dwa krążki, przełożyć dżemem lub powidłem. Wykonać polewę według któregoś z przepisów na polewę z działu Ciasta podstawowe i dodatki i powlec nią ciasto.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017