Ciasto z rabarbarem

16 porcji po: 207 kcal; 2,9 g białka; 9,5 g tłuszczu; 39,3 mg cholesterolu, 2,5 g błonnika
Kruchy spód:
• 25 dag mąki
• 18 dag masła
• żółtko
• 5 dag cukru pudru
• 3 łyżki bardzo zimnej wody
• cukier waniliowy
• szczypta soli
Nadzienie:
• 1,5 kg rabarbaru
• 15 dag cukru kryształu
• budyń waniliowy
• 1/2 l mleka do budyniu
• łyżeczka cynamonu
• 3 sproszkowane goździki
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło i siekać kilka minut. Wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dużym widelcem ucierać, aż powstaną grudki. Ubić żółtko z bardzo zimną wodą i szczyptą soli, wlać do mąki i starannie wszystko wymieszać, po czym zagnieść szybko miękkie ciasto. Wylepić nim tortownicę o średnicy 26–28 cm. Podpiec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C na jasnozłoty kolor, wystudzić.
Umyć rabarbar, ściągnąć skórkę z łodyg i pokroić na małe kawałki. Smażyć w rondlu na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać cukier (15 dag), goździki i cynamon. Smażyć kolejne 5 minut do czasu, aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze nie będzie przerobiony na marmoladę, wystudzić.
W tym czasie zrobić budyń według przepisu na opakowaniu. Na podpieczony wystudzony spód wyłożyć rabarbar, przykryć go budyniem. Zapiekać ciasto 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017