Mazurek czekoladowo-bakaliowy
12 porcji po: 268 kcal; 4,9 g białka; 14,6 g tłuszczu; 82,1 mg cholesterolu, 1,8 g błonnika
Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 2 żółtka
• 12,5 dag masła
• 1,5 szklanki mąki
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 2 żółtka
• 12,5 dag masła
Nadzienie:
• 30 dag drobno pokrojonych bakalii: suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów, fig, plaster kandyzowanego ananasa
• 2 jaja
• 1/2 szklanki cukru
• łyżka kakao
• ewentualnie łyżka mąki ziemniaczanej
• 30 dag drobno pokrojonych bakalii: suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów, fig, plaster kandyzowanego ananasa
• 2 jaja
• 1/2 szklanki cukru
• łyżka kakao
• ewentualnie łyżka mąki ziemniaczanej
Na stolnicy posiekać nożem mąkę z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko, krótko zagnieść. (Nie wolno długo wyrabiać, bo stwardnieje!). Wylepić formę do tarty o średnicy 28 cm i piec w temperaturze 190–200°C na jasnozłoty kolor (ok. 20 min).
Jaja z cukrem ubić na parze na puszystą, gęstą masę, dodać kakao, wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej. Wylać na warstwę bakalii ułożonych na spodzie mazurka (część bakalii odłożyć do dekoracji) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na kilkanaście minut, aby polewa zastygła. Udekorować odłożonymi bakaliami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017