Ptasie mleczko z brzoskwiniami
12 porcji po: 129 kcal; 3,8 g białka; 3,3 g tłuszczu; 30,7 mg cholesterolu; 0,8 g błonnika
• gotowy jasny blat biszkoptowy
• puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
• galaretka morelowa
• duża puszka brzoskwiń w syropie
• (lub galaretka truskawkowa
• 40 dag pokrojonych truskawek)
• 1/2 paczki zwykłych herbatników
• puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
• galaretka morelowa
• duża puszka brzoskwiń w syropie
• (lub galaretka truskawkowa
• 40 dag pokrojonych truskawek)
• 1/2 paczki zwykłych herbatników
Mleko mocno schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Ubić mleko mikserem, dodać tężejącą galaretkę i ubijać razem. Wymieszać z pokrojonymi na drobne kawałki brzoskwiniami lub truskawkami (3 połówki brzoskwiń lub 12 małych truskawek odłożyć do dekoracji). Wylać krem na blat biszkoptowy umieszczony w tortownicy o dopasowanej średnicy. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami i udekorować rozetą z pozostałych brzoskwiń (lub odłożonymi truskawkami). Włożyć na 2 godz. do lodówki.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017