Ciasto piaskowe cioci Anity
16 porcji po: 238 kcal; 2,2 g białka; 10,6 g tłuszczu; 68,4 mg cholesterolu; 0,3 g błonnika
Ciasto:
• 4 jaja
• po 12,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
• 25 dag cukru pudru
• 20 dag masła (kostka)
• skórka otarta z 1 cytryny
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki tartej bułki do formy
• 4 jaja
• po 12,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
• 25 dag cukru pudru
• 20 dag masła (kostka)
• skórka otarta z 1 cytryny
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki tartej bułki do formy
Lukier:
• cytryna
• białko
• szklanka cukru pudru
• cytryna
• białko
• szklanka cukru pudru
Zmiksować miękkie masło ze skórką otartą z wyszorowanej wcześniej cytryny, dodając całe jaja, cukier puder (25 dag) i stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą wąskiej foremki keksowej i piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zrobić lukier: sok z cytryny, białko i cukier puder ucierać przez 15 min. Wylać na ciepłe ciasto.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017