Biszkoptowe z jabłkami
16 porcji po: 149 kcal; 2,3 g białka; 5 g tłuszczu; 44 mg cholesterolu; 1,2 g błonnika
• 3 gotowe duże blaty biszkoptowe
• duży słoik prażonych jabłek z morelami do szarlotki
• galaretka morelowa lub cytrynowa
• szklanka śmietanki kremówki
• łyżka cukru pudru
• duży słoik prażonych jabłek z morelami do szarlotki
• galaretka morelowa lub cytrynowa
• szklanka śmietanki kremówki
• łyżka cukru pudru
Jeden gotowy blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Galaretkę rozpuścić we wrzątku (szklanka), wystudzić. Ubić schłodzoną śmietankę, pod koniec wsypać cukier puder, jeszcze chwilę ubijać, dodać do niej 1/3 wystudzonej ale nie tężejącej jeszcze galaretki. Pozostałą część galaretki wymieszać z jabłkami i wyłożyć na blat biszkoptowy umieszczony w tortownicy. Ułożyć na nich drugi blat, rozsmarować śmietankę. Wierzch posypać pokruszonym trzecim plackiem. Dobrze schłodzić w lodówce.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017