Sernik marmurkowy
16 porcji po: 253 kcal; 3,6 g białka; 24,4 g tłuszczu; 75,6 mg cholesterolu, 0,1 g błonnika
• 1 kg półtłustego podwójnie mielonego twarogu
• 5 jaj
• 2 szklanki cukru
• 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 10 dag masła
• 2 łyżki kakao
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 5 jaj
• 2 szklanki cukru
• 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 10 dag masła
• 2 łyżki kakao
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z połową cukru i żółtkami na puch, dodawać stopniowo ser, miksować. Po 10 minutach miksowania wsypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zmiksować, dodać ubitą pianę z białek utrwaloną cukrem (z cukrem ubijać jeszcze ok. 3 minut), delikatnie wymieszać. Odłożyć 1/3 masy do innego naczynia i wymieszać z kakao.
Do przygotowanej formy wlać jasną masę serową. Na środek wyłożyć ciemną masę i delikatnie widelcem przemieszać, ale tak, by masy nie całkiem się połączyły. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C z nawiewem (bez nawiewu trochę dłużej).
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017