Ogródek z gruszkami i truskawkami
16 porcji po: 178 kcal; 3,3 g białka; 8,6 g tłuszczu; 44 mg cholesterolu, 0,5 g błonnika
• 20 podłużnych biszkoptów
• budyń waniliowy
• 1/2 l mleka do budyniu
• 2 szklanki śmietanki 30-proc.
• 2 łyżki cukru pudru
• sok z 1/2 cytryny
• 3 czubate łyżeczki żelatyny
• 3 gruszki
• budyń waniliowy
• 1/2 l mleka do budyniu
• 2 szklanki śmietanki 30-proc.
• 2 łyżki cukru pudru
• sok z 1/2 cytryny
• 3 czubate łyżeczki żelatyny
• 3 gruszki
Syrop:
• szklanka wody
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
• 20 dag truskawek
• szklanka wody
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
• 20 dag truskawek
Gruszki obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek i przez 5 minut obgotować. Po wystudzeniu odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Na obwodzie tortownicy o średnicy ok. 20 cm ustawić płotek z biszkoptów przyciętych na wysokość 2 cm ponad brzeg tortownicy. Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, przestudzić, mieszając, i dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego syropu po gruszkach żelatynę, wymieszać. Przestudzić i gdy masa zacznie gęstnieć ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Delikatnie mieszając trzepaczką rózgową, połączyć budyń z ubitą śmietanką.
Gdy masa nieco zgęstnieje, wyłożyć jej 1/3 na biszkopty, ułożyć warstwę pokrojonych na małe kawałki truskawek i gruszek. Przykryć 1/3 masy i ułożyć następną warstwę owoców. Wyłożyć resztę masy i wyrównać powierzchnię. Przykryć folią i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować połówką gruszki i ładnymi truskawkami.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017