Mrożony tort truskawkowy
12 porcji po: 250 kcal; 3,4 g białka; 11,4 g tłuszczu; 76,4 mg cholesterolu; 0,8 g błonnika
• 3 jasne duże blaty biszkoptowe
Krem:
• 40 dag truskawek
• 2 szklanki śmietanki 36-proc.
• 2/3 szklanki cukru
• 40 dag truskawek
• 2 szklanki śmietanki 36-proc.
• 2/3 szklanki cukru
Przygotować krem: 25 dag truskawek zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem. 3/4 ubitej śmietanki wymieszać z musem truskawkowym i jednym pokruszonym blatem biszkoptowym. Wyłożyć masę na blat ułożony wcześniej w tortownicy, przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Tort przykryć i wstawić do zamrażalnika na 4 godz.
Wyjąć 30 min przed podaniem, posmarować pozostałą śmietanką i udekorować odłożonymi truskawkami.
Uwaga: Ten tort można przygotować z innych owoców, np. brzoskwiń świeżych lub z puszki, malin, moreli itp.
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017