Sernik z kakaowym ciastem
12 porcji po: 245 kcal; 15,6 g białka; 8,6 g tłuszczu; 26 mg cholesterolu; 0,3 g błonnika
Ciasto:
• 1/2 porcji ciasta kruchego francuskiego, w którym 1 łyżkę mąki zastąpić łyżką kakao
• 1/2 porcji ciasta kruchego francuskiego, w którym 1 łyżkę mąki zastąpić łyżką kakao
Masa serowa:
• 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego na sernik lub 80 dag własnoręcznie zmielonego tłustego twarogu i 10 dag stopionego i ochłodzonego masła
• szklanka mleka
• szklanka cukru pudru
• budyń śmietankowy lub waniliowy
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
• 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego na sernik lub 80 dag własnoręcznie zmielonego tłustego twarogu i 10 dag stopionego i ochłodzonego masła
• szklanka mleka
• szklanka cukru pudru
• budyń śmietankowy lub waniliowy
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• łyżka tłuszczu i 2 łyżki bułki tartej do formy
Zrobić ciasto kruche z kakao według przepisu na ciasto kruche francuskie i na 1 godz. schować do zamrażalnika.
Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem i dosypać bułką tartą. Rozdrobniony widelcem ser zmiksować z mlekiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem i ewentualnie z masłem. Na spód tortownicy zetrzeć na tarce o dużych oczkach wyjęte z zamrażalnika ciasto. Przyklepać ręką, na wierzch wylać masę serową, wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec z nawiewem ok. 40 min (w piekarniku gazowym nieco dłużej).
Ostatnie zmiany w witrynie: 2015-08-26
Debiut online: 2009-09-05
Zdjęcia: Roman Andrasik
Tekst i aranżacja: Anna Lemańska-Bajorek
Konsultacja dietetyczna: dr Agata Wawrzyniak
Copyright © Anna Lemańska-Bajorek 2009–2017